Istoric

ORDO EQUESTRIS VINI EUROPAE/OEVE

Ordinul European al Cavalerilor Vinului,

Ordo Equestris Vini Europae se bazează pe Ordinul Cavalerilor Vinului Burgenland-Panonian, înființat în 1984 la Eisenstadt, în Burgenland, Austria. Ordinul sa referit la succesiunea Ordinului Cavalerului medieval al Sf. Jurgen (St.Georgs - Ritterorden) din 1468, fondat de împăratul Habsburgic Friderik III, preluând de la acestea principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină.

OEVE este o organizație internațională de drept privat, prezentă în 28 de ţări, care numără peste 5.000 de membri, personalități ale vieții culturale, economice și sociale europene.

Senatul cavaleresc, condus de doi consuli, reprezintă comitetul de conducere al întregii caste a cavalerilor și își are sediul în locul de înființare al Ordinului, în orașul liber Eisenstadt din Austria.

Structurile naționale sunt organizate în consulate, conduse de proconsuli, având ca subdiviziuni legatele și scaunele cavalerești.

Persoanele din rândul cavalerilor, de statut egal, legate printr-un jurământ – Hospes/Hospita, Consiliarius/Dame, Iudex/Weindame și Eques/Ordensdame – slujesc prin mărturisirea aderenței lor la cavalerie, prin atribuții concrete și activități în domeniul privat și profesional, la realizarea țelurilor nobile ale Ordinului.

În Republica Moldova prima Ceremonie a Ordinului European al Cavalerilor Vinului: “Înființarea Legatului Chișinău” a fost organizată în data de 06 iulie 2012 de către Alexandru SAPOJNIC, membrul al Ordinului din 30 aprilie 2011 acreditat la Iași, România.

În cadrul acestui eveniment au fost acreditați în grad Cavaleresc de Hospes/Hospită primii 20 membri din RM.

17 august 2013, Legatul Chișinău a organizat următorul eveniment de acreditare în grad cavaleresc de Hospes/Hospită a 22 membri noi, desfășurat în casa de cultura a orașului Orhei.

08 martie 2014, Senatul Ordo Equestris Vini Europae decide Administrarea Legatului Chișinău de către Consulatul României al Ordo Equestris Vini Europae; OKT Eques Marius Farmazon a îndeplinit în această perioadă și funcția de Consul al Republicii Moldova, împreună cu Proconsulul I, Eques Alexandru Sapojnic.

În continuare a urmat o dezvoltare activă a Legatului CHIȘINĂU:

17 mai 2014, Ceremonia de acreditarea în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 15 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 6 membri, ceremonie fastuoasă desfășurată la Crama PURCARI.

30 mai 2015, Ceremonia de acreditarea în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 12 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 6 membri, desfășurată la Crama BRĂNEȘTI, r-nul Orhei.

24 septembrie 2016, Ceremonia de acreditarea în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 30 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 2 membri, desfășurată in incinta Primăriei orașului Hâncești.

6 mai 2017, a fost semnat Contractul de Licență între Senat și Legatul Chișinău pentru Înființarea Consulatului Republicii Moldova al Ordo Equestris Vini Europae.

16 septembrie 2017, Consulatul RM al OEVE a organizat Ceremonia de acreditare în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 10 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 5 membri, desfășurată în orășelul Ialoveni.

19 octombrie 2018, În cadrul Festivalului Internațional Stiftungsfest, Austria, organizat în fiecare an de către Senat, Consulatul Republicii Moldova a avut onoarea de a se prezenta - ca parte structurală al Ordinului, a prezenta Republica Moldova ca țară cu tradiții viti – vinicole milenare, oeno-gastronomice și culturale.

Tot în acest an 2018, Consulatul Republicii Moldova al OEVE, a fost admis în componența FEDERATION INTERNATIONALE DES CONFRERIES BACHIQUES (F.I.C.B.), cu sediul în Musée du Vin de Paris, France, care întrunește 34 țări producatoare de vinuri din lume, o realizare remarcabilă pentru tînăra organizație.

18 mai 2019, Consulatul RM al OEVE a organizat Ceremonia de acreditare în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 10 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 3 membri, desfășurată în complexul “Capitoles Park”, Chișinău

 

14 mai 2022, Legatul Chișinău a celebrat aniversarea de 10 ani de la înființare și organizat Ceremonia de acreditare în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 17 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO a 8 membri, eveniment grandios desfășurat în incinta Castelului MIMI.

6 mai 2024, un grup oficial din 12 persoane organizat de către Proconsul I, Eques Alexandru SAPOJNIC și Proconsul II, Eques Aurel Morar, au participat la un eveniment grandios “SCHIMBAREA GĂRZII ELVEȚIENE PONTICALE”, desfășurată în Curtea San Damaso a Palatului Apostolic, VATICAN.

Potrivit tradiției, ceremonia de depunere a jurământului are loc anual la data de 6 mai, când se comemorează moartea eroică a 147 de soldați elvețieni care și-au dat viața pentru apărarea Suveranului Pontif, în 1527, în timpul Jefuirii Romei. Noii recruți depun jurământul solemn cu mâna pe steagul Corpului de Gardă.

Compania AURELIUS a sponsorizat acest eveniment cu 250 sticle vin din soiul autohton Fefească Regală.

 

1 iunie 2024, Consulatul RM al OEVE a organizat Ceremonia de acreditare în gradul I cavaleresc Hospes/Hospită a 7 membri noi și avansare în gradul II cavaleresc CONSILIARIUS DE VINO un membru, desfășurată în Centrul Chișinăului, cu Defilarea Cavalerilor în formație: de la Arcul de Triumf, însoțiți de fanfara militară către Hotelul Radison Blu, Sala de Conferințe RĂUT.

 

Pe lângă aceste evenimente membrii Consulatului Republicii Moldova ai Ordo Equestris Vini Europae participă activ la Evenimentele Cavalerești organizate în România, Austria, Franța, Italia și alte țări, astfel promovând valorile fundamentale – cultura vinului, demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, pacea și prietenia.

Oricine este prieten nu se luptă.

Oricine cunoaște cultura vinului nu va ajunge pe calea dependenței.

Cavalerii Vinului sunt mândri de călăuza Ordinului: “Abia după ce ai învins invidia și începi să te implici pentru alții, devii cu adevărat un om nobil, un CAVALER”.

 

Salutul Cavaleresc: “IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI !